29 marca 2023

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

 Dziś na tapetę wjeżdża jeden z tradycyjnych serników z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Kto nie przepada za wydziwianymi sernikami, to ten przepis będzie idealny. 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 350 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 170 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Ser (składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 150 g masła
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

 Sposób przygotowania:

1. Kruche ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną schować do zamrażarki, a drugą do lodówki. 

2. Zrobić masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem i ciepłym masłem. Nie należy przejmować się, jeśli masa się zważy, po dodaniu pozostałych składników wszystko się połączy. Dodawać partiami ser i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serem. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące ziemniaczanej. 

3. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę. Wylać ser, wyrównać, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki.

4. Piec 170-180*C przez 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Ten sernik to mistrzostwo,jeden z domowników stwierdził że najlepszy jaki kiedykolwiek jadł i ja popieram w zupełności. Dziękujemy za przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!