1 marca 2023

Spaghetti z ricottą i szpinakiem

 Niezwykle pyszne spaghetti w serowo-szpinakowym sosie. Robi się ekspresowo. Wystarczy postawić makaron, a w międzyczasie zrobić sos.

Składniki:

  • 200-250 g suchego makaronu spaghetti

Sos: 

  • 250g sera ricotta
  • 1 spora garść świeżego szpinaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek parmezanu 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, chilli, szczypta cukru
  • 1 niepełna chochelka wody z gotującego się makaronu

Sposób przygotowania: 

1. Zagotować wodę, osolić i ugotować makaron. 

2. W międzyczasie szpinak, bazylię, kawałek parmezanu, oliwę i obrany czosnek zbledować. Można też od razu dodać wody z makaronu. 

3. Do miski przełożyć ricottę. Dodać zielony sos. Wymieszać. Doprawić szczyptą cukru, pieprzem, solą i chilli. Do sosu prosto z wody dodać ugotowany makaron. Wymieszać. Przełożyć do talerzy, posypać dodatkowo tartym parmezanem. Posypałam jeszcze suszonym chilli. 

Smacznego!!!

Źródło: strona "Zdrowo w 15 minut"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!