24 marca 2022

Ciasto biszkoptowa inka

 Pyszne biszkoptowe ciasto z kawą inką i kremem budyniowym robionym na ciepło. Polecam serdecznie!

Składniki (blaszka 23x33 lub mniejsza):

Biszkopt kawowy:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kawy inki (proszku)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt kawowy, białka ubić, porcjami dodawać cukier, potem żółtka, olej, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą inką. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 180*C przez 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

2. Zrobić podobnie jasny biszkopt, piec w 180*C przez 15-20 minut. Ostudzić.

3. Zrobić krem: pół szklanki mleka wymieszać z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z mąką, zagotować, energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Masło pokroić na kawałki, wrzucać do gorącego budyniu po kawałku i mieszać aż całkowicie się wchłonie. 

4. Przełożyć ciasto: jeden blat kawowy, połowa gorącej masy budyniowej, biszkopt jasny, reszta masy, biszkopt kawowy. 

5. Po wystudzeniu można zrobić polewę lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: blog 'Takie tam moje pomysły'

4 komentarze:

  1. Pychotka. Z chęcią spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciasto, a ja lubię kawowe posmaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu. Mężczyźni w mojej rodzinie stwierdzili, że to jedno z najlepszych ciast. I brali co i rusz dokładki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!