24 czerwca 2021

Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym twarogiem

 Taką sałatkę można przygotować w kilka chwil i zjeść na obiad, kolację czy zapakować do pracy. Akurat mi zostało trochę kaszy ugotowanej na sypko z poprzedniego dnia i przygotowałam kiedyś taką sałatkę na piątkowy obiad. Polecam szczególnie teraz, gdy za oknem prawdziwy skwar.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 60-80 g wędzonego twarogu
  • spora garść rukoli

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. Ostudzić.

2. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ser wędzony w grubą kostkę. Rukolę umyć i osuszyć.

3. Suszone pomidory drobno pokroić, dodać do kaszy, dodając jeszcze łyżkę zalewy olejowej. Wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki, oliwki, rukolę, wymieszać. Na koniec dodać pokrojony twaróg i delikatnie zamieszać. Można doprawić do smaku. 

Smacznego!!!



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!