26 sierpnia 2020

Kanapka z awokado na ciepło

 Pyszna kanapka z pastą z awokado. 

Składniki (na jedną kanapkę):

  • 1/2 awokado
  • 2 kromki dowolnego pieczywa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plasterek szynki 
  • 2 plasterki sera żółtego
  • sok z cytryny
  • 2-3 plasterki pomidora 
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

1. Awokado przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odrobinę soku z cytryny.

2. Na obie kromki wyłożyć po plasterku sera żółtego i po połowie pasty z awokado.  Następnie wykładamy po połowie plasterka szynki i na jedną kromkę plasterki pomidora. Całość składamy w jedną kanapkę.

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Przekładamy ostrożnie kanapkę i rumienimy z obu stron. Podczas smażenia lekko dociskamy kanapkę do patelni, by ładnie się przyrumieniła. Po usmażeniu kroimy na pół i podajemy.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!