17 lutego 2019

Tort orzechowy z jabłkami i masą śmietanową

Na swoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko.


Składniki (tortownica o średnicy 24cm):

Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
5 niedużych jabłek odmiany szara reneta
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
siekane orzechy do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka, następnie orzechy i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wraz z cukrem i wodą przełożyć na patelnię, chwilę dusić, aby część jabłek się rozpadła, a część pozostała w kawałeczkach. Zdjąć z ognia. Do gotowych jabłek dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać. Jabłka przełożyć na 1 blat orzechowy, wyrównać i odstawić do lekkiego stężenia.
3. Żelatynę do masy śmietanowej rozpuścić w wodzie i lekko ochłodzić. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, po czym dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
4. Większą część masy wyłożyć na jabłka, przykryć drugim blatem orzechowym. Resztą masy śmietanowej udekorować tort. Wierzch posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Tort schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

Inspiracja: najsmaczniejsze.pl

1 komentarz:

  1. Mmm wygląda przepysznie! Na pewno też tak smakuje :) Dzięki za przepis, na pewno chętnie z niego skorzystam i wypróbuję zrobić takie ciasto w domu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!