23 września 2015

Nutella ze śliwek / Czekośliwka

W ubiegłym roku już nie zdążyłam Wam pokazać przepisu na nutellę ze śliwek więc przedstawiam ją dziś :) Moja mama robi ją już od dobrych kilku lat i od niej też mam na nią przepis.


Składniki:

3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
1 kg cukru
domowy cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego
10 dag ciemnego kakao

Sposób wykonania:

1. Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin (w zależności od śliwek, masa ogólnie powinna trochę zgęstnieć).
2. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
4. Gotowa nutella świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, nadaje się też do przekładania ciast kruchych.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis. Śliwki są, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebym zrobiła taką Nutellę. Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, genialny przepis! :)
    Taką nutellę mogłabym jeść słoikami! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Już robię,sliweczki kupione rano czekały na pomysł ,no i się znalazł :))) dziękuję bardzo.Pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis napewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć innych śliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć dowolnych, ale dosłodzić wtedy do smaku bo śliwki są różne.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!