4 stycznia 2014

Surówka z pora

Pyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną (KLIK).


Składniki:

2 pory (białe części)
2 marchewki
1 jabłko
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy.
2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt i przyprawiamy do smaku.

Smacznego :)
Surówkę podałam do ziemniaków i schabu w sosie rozmarynowym.

4 komentarze:

  1. W okresie zimowym taka surówka często gości na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Aniu. Nie mogę się jakoś pozbierać po tych wszystkich wolnych dniach o mały włos bym przeoczyła Twoją surówkę. U mnie por i czosnek to bardzo istotne warzywa w kuchni. Bardzo lubię surówki z porem. Robię Anusiu podobnie, a ponieważ ostatnio robiłam w październiku to dziękuję, że mi przypomniałaś .
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Danusiu. Mi też się ciężko pozbierać po takim długim wolnym... Trzeba się ogarnąć bo jutro wracam do pracy :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. jedna z moich najukochańszych surówek :), pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!