24 stycznia 2014

Kasza gryczana na sypko

Kasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę (KLIK) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :)


Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu):

1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Wodę z odrobiną soli zagotowujemy.
2. Na gotujący się wrzątek wrzucamy opłukaną kaszę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Garnek zdejmujemy z ognia, zawijamy go w koc lub ręcznik na 15-20 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.

*Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym...

 

** lub jako dodatek do obiadu :)


Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. znacznie lepsza wychodzi jeśli pierw kaszę wsypiemy na patelnię z rozgrzanym masłem, przesmażyć moment, aby kasza wchłonęła tłuszcz i dopiera wtedy zalewać płynem...podobnie postępuję z ryżem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ryż tak przygotowuję do risotto, ale z kaszą nie próbowałam.

      Usuń
  2. Ja z kolei, podgrzewam w garnku olej i wsypuję kaszę. Pogrzewam jeszcze chwilę cały czas mieszając i zalewam wywarem mięsno-warzywnym. Jeszcze trochę soli, bo szczypta to może być za mało i kaszka wychodzi jak ta lala.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!