11 września 2011

Ekspresowe ucierane ciasto ze śliwkami

 

Składniki:

0,5 kg wypestkowanych umytych śliwek węgierek
1 kostka margaryny
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Na kruszonkę: mały kawałek masła, tyle mąki, cukru i wiórek kokosowych by kruszonka była sypka




Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodać kolejno jajka, a potem resztę składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na ciasto ułożyć równomiernie połówki śliwek łupkami do dołu i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180°C.


 SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. Najlepsze i najprostsze ciasto - idealne na potwierdzenie tezy, że to co szybkość i łatwość wykonania to gwarancja smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Na jaką średnicę blachy te składniki ?
    Pozdrawiam Piotr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!