29 sierpnia 2011

Urodzinowy tort orzechowo-makowo-kawowy

Dzisiaj prezentuję Wam mój tort urodzinowy, który upiekłam na swoje urodziny kilka miesięcy temu.

 

Składniki:

Biszkopt orzechowy: 
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Biszkopt makowy: 
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
4 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Biszkopt kawowy: 
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa orzechowa i kawowa: 
1 litr mleka
2 budynie waniliowe lub 1 duży budyń
2 kostki margaryny lub masła
cukier puder - ilość dowolna w zależności jak słodką chcemy masę
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku 

Sposób przygotowania:

1. Ucieramy kolejne biszkopty, pieczemy ok 20-30 minut w 180°C  i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przygotowujemy masę. Najpierw przygotowujemy budyń i studzimy. Margarynę i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając. Masę budyniową dzielimy na 3 równe części. Do jednej dajemy orzechy, do drugiej cappuccino, a trzecią czystą zostawiamy do dekoracji.
3. Podczas przekładania tortu możemy nasączyć krążki biszkoptowe np. mocnym naparem z herbaty. 

Przełożenie ciasta:
biszkopt kawowy
masa orzechowa
biszkopt makowy
masa kawowa
biszkopt orzechowy 
dowolna dekoracja 


Źródło: Magiczna kuchnia

16 komentarzy:

  1. piękny, oryginalny i apetyczny ten Twój torcik:) bardzo równiutki Ci wyszedł, a to nie lada sztuka:) pozdrowionka;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam! tort jest wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pełen profesjonalizm! idealny

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam, zeszło mi to pieczenie 5 godzin z drobnymi przerwami na obiad i kawę ;) Pierwszy raz w życiu piekłam tort wydaje mi się że przepis jest stosunkowo łatwy. Jutro dam znać jak smakował, teraz chłodzi się w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się sporo napracowałaś - ja piekę blaty zawsze dzień wcześniej :) Mam nadzieję, że tort będzie smakował! Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Tort był pyszny, gościom i mamie bardzo smakował.Szkoda tylko że nie mogę tu dodać fotki jak go przystroiłam :) Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, cieszę się, że tort smakował. Widziałam już zdjęcia tortu na mojej poczcie. Ślicznie wyszedł! Dodam je niebawem do galerii Czytelników :) Czy mam podpisać, że przepis wysłała Vanilia?
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Nie tak śliczniej jak Twój, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Pozdrawiam Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny tort, jakiej średnicy jest Twoja tortownica ?

    OdpowiedzUsuń
  9. A mozna upiec w kwadratowej blaszcze

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy kawa jest sypka czy rozpuszczona

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!