To mój pierwszy wpis na blogu więc na powitanie proponuję ciasto z jagodami.
Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 5 łyżek mąki
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
• 1/2 l śmietany kremówki
• 2 łyżeczki żelatyny
• 4 łyżki cukru
• olejek waniliowy do smaku
Warstwa jagodowa:
• 50 dag jagód (mogą być mrożone)
• 2 galaretki zielone
• tłuszcz do formy
Ciasto:
• 4 jajka
• 5 łyżek mąki
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
• 1/2 l śmietany kremówki
• 2 łyżeczki żelatyny
• 4 łyżki cukru
• olejek waniliowy do smaku
Warstwa jagodowa:
• 50 dag jagód (mogą być mrożone)
• 2 galaretki zielone
• tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
3. Na trzecią warstwę ciasta:
Rozpuścić galaretki według przepisu, kiedy lekko stężeją to wymieszać je z jagodami .
4. Ciasto składa się z następujących warstw:1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
3. Na trzecią warstwę ciasta:
Rozpuścić galaretki według przepisu, kiedy lekko stężeją to wymieszać je z jagodami .
połowa biszkoptu
połowa masy śmietanowej
połowa masy jagody + galaretka
połowa biszkoptu
połowa masy śmietanowej
połowa masy jagody + galaretka
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia kiedy masa śmietankowa dobrze stężeje.
SMACZNEGO :)
Witaj Aniu! Pyszne powitanie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! zapraszam po więcej już niedługo :)
OdpowiedzUsuń