Sałatka pieczarkowo-paprykowa to nie tylko świetny dodatek do obiadu. Odcedzoną dodaję do domowej pizzy, jako farsz do roladek mięsnych, można również przyrządzić inną sałatkę na bazie tej poprzez dodanie różnych składników. Ale o tym w przyszłości.
Składniki i sposób przygotowania:
1,5 kg czerwonej papryki
1,5 kg cebuli
sól1,5 kg cebuli
Warzywa dowolnie pokroić, nasolić i odstawić na 2 godziny.
1,5 kg oczyszczonych pieczarek
sól, woda
Pieczarki pokroić w grubsze talarki, ugotować w osolonej wodzie.
Zalewa:
1 szklanka octu
6 szklanek wody
1 szklanka cukru
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
Zagotować zalewę. Do zalewy dodać odcedzone pieczarki, cebulę i paprykę i gotować wszystko ok. 5minut. Sałatkę nakładać do umytych słoików. Pasteryzować 15 minut.
SMACZNEGO :)
Muszę wypróbować..
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, zwłaszcza podoba mi się w formie dodatku do pizzy-super :)
OdpowiedzUsuńgenialna sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńile słoiczków tej sałatki wychodzi z podanej porcji składników?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie bo zwykle pakuje sałatki w różnej wielkości słoiki, ale z pewnością przynajmniej 10 pojemności 300 ml jak nie odrobinę więcej :P
UsuńPolecam ... bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWłaśnie zrobiłam sałatkę. Jutro zobaczymy jak smakuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa już wypróbowałam naprawdę polecam już drugi rok gości w mojej spiżarni ta sałatka
OdpowiedzUsuńTo super. Pozdrawiam!
UsuńCzy waga papryki podana w przepisie jest jej oczyszczeniu czy przed?
OdpowiedzUsuńNajlepiej po oczyszczeniu.
Usuń