27 sierpnia 2011

Sałatka pieczarkowo-paprykowa do słoików

Sałatka pieczarkowo-paprykowa to nie tylko świetny dodatek do obiadu. Odcedzoną dodaję do domowej pizzy, jako farsz do roladek mięsnych, można również przyrządzić inną sałatkę na bazie tej poprzez dodanie różnych składników. Ale o tym w przyszłości.


Składniki i sposób przygotowania:

1,5 kg czerwonej papryki 
1,5 kg cebuli
sól

Warzywa dowolnie pokroić, nasolić i odstawić na 2 godziny.

1,5 kg oczyszczonych pieczarek
sól, woda

Pieczarki pokroić w grubsze talarki, ugotować w osolonej wodzie.

Zalewa:
1 szklanka octu
6 szklanek wody
1 szklanka cukru
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu

Zagotować zalewę. Do zalewy dodać odcedzone pieczarki, cebulę i paprykę i gotować wszystko ok. 5minut. Sałatkę nakładać do umytych słoików. Pasteryzować 15 minut.

SMACZNEGO :)




13 komentarzy:

  1. Świetna propozycja, zwłaszcza podoba mi się w formie dodatku do pizzy-super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile słoiczków tej sałatki wychodzi z podanej porcji składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie bo zwykle pakuje sałatki w różnej wielkości słoiki, ale z pewnością przynajmniej 10 pojemności 300 ml jak nie odrobinę więcej :P

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłam sałatkę. Jutro zobaczymy jak smakuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już wypróbowałam naprawdę polecam już drugi rok gości w mojej spiżarni ta sałatka

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy waga papryki podana w przepisie jest jej oczyszczeniu czy przed?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!