27 marca 2023

Żurek z białą kiełbasą

Nie mogę uwierzyć, że już za dwa tygodnie Wielkanoc. Nawet w planach miałam przygotować żurek, ale już z tym wstrzymam się do Świąt. Zapraszam na nieco inną wersję żurku, którą robię między innymi na Wielkanoc.

Składniki:

  • ok 2 litry bulionu (zazwyczaj gotuję na wędzonce, może być też warzywny)
  • 500 ml zakwasu na żurek (super sprawdzi się taki domowej roboty)
  • biała kiełbasa (surowa lub parzona)
  • inna dowolna kiełbasa (zwyczajna, śląska, podsuszana - wedle uznania)
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 marchewka z ugotowanego wcześniej bulionu
  • majeranek
  • śmietanka 30%
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • czosnek
  • tarty chrzan 
  • do podania - ser gomółka, jajka gotowane na twardo, chleb, korzeń chrzanu

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasy w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić mięso. 

2. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Chwilkę podgotować, po czym dodać zakwas na żurek. Zagotować, uważać, by nie wykipiał. 

3. Do żurku dodać zmiażdżony ząbek czosnku, suszony majeranek, 1 łyżkę tartego chrzanu ze słoiczka. Dodać 3-4 łyżki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem. 

4. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo. Podczas Świąt Wielkanocnych obowiązkowo robię gomółkę do żurku. Do świątecznego talerza z żurkiem dorzucam jeszcze chleb ze święconki i świeży tarty korzeń chrzanu. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!