Niezwykle pyszne spaghetti w serowo-szpinakowym sosie. Robi się ekspresowo. Wystarczy postawić makaron, a w międzyczasie zrobić sos.
Składniki:
- 200-250 g suchego makaronu spaghetti
Sos:
- 250g sera ricotta
- 1 spora garść świeżego szpinaku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, chilli, szczypta cukru
- 1 niepełna chochelka wody z gotującego się makaronu
Sposób przygotowania:
1. Zagotować wodę, osolić i ugotować makaron.
2. W międzyczasie szpinak, bazylię, kawałek parmezanu, oliwę i obrany czosnek zbledować. Można też od razu dodać wody z makaronu.
3. Do miski przełożyć ricottę. Dodać zielony sos. Wymieszać. Doprawić szczyptą cukru, pieprzem, solą i chilli. Do sosu prosto z wody dodać ugotowany makaron. Wymieszać. Przełożyć do talerzy, posypać dodatkowo tartym parmezanem. Posypałam jeszcze suszonym chilli.
Smacznego!!!
Źródło: strona "Zdrowo w 15 minut"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!