Pyszne zapiekane ziemniaczki z serem i cebulą będą świetną bazą do głównego dania.
- kilka średniej wielkości ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 filiżanka tartego sera (część typu parmezan, część dowolnego innego sera)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki dowolnego bulionu
- siekany koperek lub szczypiorek
Sposób wykonania:
1. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Sery zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. W misce wymieszać ziemniaki z połową sera, oliwą, solą i pieprzem.
4. Cebulkę obrać, pokroić w piórka wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego.
5. Ułożyć ziemniaki na cebulce, tak by plasterki na siebie lekko nachodziły. Wlać dowolny bulion, całość posypać pozostałym serem. Naczynie przykryć, piec przez około 50 minut. Pod koniec zdjąć przykrycie i piec jeszcze 5 minut, by wierzch się lekko zarumienił.
6. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!