Dziś na tapetę wjeżdża jeden z tradycyjnych serników z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Kto nie przepada za wydziwianymi sernikami, to ten przepis będzie idealny.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 350 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 170 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Ser (składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
- 1 kg sera z wiaderka
- 150 g masła
- 7 jajek
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
Sposób przygotowania:
1. Kruche ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną schować do zamrażarki, a drugą do lodówki.
2. Zrobić masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem i ciepłym masłem. Nie należy przejmować się, jeśli masa się zważy, po dodaniu pozostałych składników wszystko się połączy. Dodawać partiami ser i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serem. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące ziemniaczanej.
3. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę. Wylać ser, wyrównać, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki.
4. Piec 170-180*C przez 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku.
Smacznego!!!
Ten sernik to mistrzostwo,jeden z domowników stwierdził że najlepszy jaki kiedykolwiek jadł i ja popieram w zupełności. Dziękujemy za przepis :D
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę. Pozdrawiam 😊
Usuń