Bardzo lubimy wafelki przekładane. Miałam akurat pół puszki kajmaku i chciałam do wykorzystać. Padło na wafle. Robi się szybko, smakują wybornie. Z resztą sami wypróbujcie!
Składniki:
- 1 paczka wafli (5 listków)
- 1/2 puszki kajmaku (250g)
- 1 kostka masła
- 250 g chałwy waniliowej
- 2-3 łyżki naparu z kawy
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. Masło i kajmak powinny więc temperaturę pokojową.
2. Masło utrzeć na puch, partiami dodawać kajmak. Potem wkruszyć chałwę, zmiksować, dodać też napar z kawy.
3. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zmiksować.
4. Wafle przełożyć na przemian raz ciemną, a raz jasną masą. Zawinąć w papier, obciążyć i schłodzić w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Podawać pokrojone dowolnie😋
Smacznego!!!
Uwielbiam takie przekładane waffle.
OdpowiedzUsuńDziękuję, my też bardzo lubimy.
UsuńKocham wszystko, co zawiera chałwę.
OdpowiedzUsuńSuper. Czyli mamy podobne gusta.
Usuń