Uwielbiam jajka, szczególnie na śniadanie. Na blogu brakowało jeszcze tego przepisu - na jajko w koszulce. Uwielbiam pyszne płynne jajko, które można zajadać maczając w nim pieczywo 😋
Składniki:
- jajka - ilość wedle uznania
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu 10%
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotować z octem.
2. Jajko wbić do miseczki.
3. Jak woda zacznie wrzeć, należy ją zamieszać tak, by w środku powstał wirek. Od razu ostrożnie wlać jajko, nie mieszać już wody. Gotować 2-3 minuty. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową. Podobnie postąpić z pozostałymi jajkami.
4. Gotowe jajko wyłożyć na talerz, posypać solą i pieprzem, ewentualnie koperkiem lub siekaną zieloną cebulką.
5. Prawidłowo przygotowane jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!