23 lutego 2023

Pieczony banan pod serową pierzynką

 Na leniwe śniadanie polecam przygotować pyszną zapiekankę z banana i serowej pierzynki. Zazwyczaj jadam śniadania na wytrawnie, ale od czasu do czasu zjem i na słodko. Takie danie sprawdzi się też na deser czy podwieczorek.

Składniki:

  • 1 banan
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Serek (odlałam troszkę wody z serka), jajko i cukier zblenować na gładko. 

2. Banana przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać serową masą.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec góra-dół przez około 20 minut.

4. Podawać na ciepło.

Smacznego!!!

Źródło: książka "Fit przepisy od Baletnicy"

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda😋 idealne dla wszystkich, małych, dużych, na diecie...😊

      Usuń
  2. Właśnie się piecze banan pod serową pierzynką... A nawet 2 banany! 😛

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!