8 lutego 2023

Tort snickers

Tort snickers łączy w sobie smak karmelu, słonych orzeszków, czekolady, kremu na bazie mascarpone i kakaowego biszkoptu. Jeśli chodzi o przełożenie, sugerowałam się przepisem z internetu, natomiast biszkopt mam już sprawdzony swój :-) Zdjęcie przekroju zrobiłam naprędce, tort upiekłam dla szwagra z okazji jego 40-tych urodzin. Nie było czasu na artystyczne ujęcia. Ale tort naprawdę pyszny i wart polecenia!

Składniki (tortownica, średnica 24cm):

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6-7 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g naturalnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Nasączenie:

  • 100 ml mocnego wystudzonego naparu z herbaty

Dodatkowo:

  • ok 300 g masy krówkowej
  • ok 200 g solonych orzeszków ziemnych - z puszki

Ganache z czekolady:

  • 3 tabliczki czekolady (1 gorzkiej, 2 mlecznej)
  • 120 g śmietanki 30% - płynnej

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt, najlepiej dzień wcześniej. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z olejem. 

2. Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, aż się rozpuści. Wlać żółtka z olejem, zmiksować na małych obrotach. Następnie na najmniejszych obrotach miksować i dodawać partiami suche składniki (w 3 turach). Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia, piec w 170*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika. Lekko uderzyć dnem o blat. Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć, przekroić na 3 blaty.

3. Zrobić krem. Mocno schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misce, ubić na gęsty krem. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Podzielić na 4 części.

4. Orzeszki ziemne posiekać - rozdrobniłam je w blenderze.

5. Kajmak przełożyć do miseczki, wymieszać energicznie - będzie się łatwiej rozsmarowywał na torcie. 

6. Przełożyć tort (od dołu):


  • biszkoptowy blat + nasączenie
  • 1/4 kremu
  • posypać częścią orzeszków zostawiając wolny brzeg (patrz zdjęcie obok) 
  • na orzeszkach rozsmarować część masy krówkowej
  • 1/4 kremu
  • biszkopt + nasączenie
  • 1/4 kremu
  • orzeszki
  • kajmak
  • 1/4 kremu
  • biszkopt + nasączenie

7. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. 

8. Przygotować ganache - czekolady posiekać, umieścić w misce, śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, chwilę odczekać, by zmiękła po czym powoli mieszać, aż wszystko się dobrze rozpuści. Pozostawić do przestudzenia na 30 minut.

9. Polewą posmarować wierzch i boki tortu. Posypać resztą orzeszków, a na wierzchu zrobić esy-floresy z lekko podgrzanego kajmaku. 

10. Ciasto schłodzić. 

Smacznego!!!

Inspiracja: domowe-wypieki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!