Kotlety mielone z kurczaka były dla mnie miłym zaskoczeniem. Ich smak bardzo przypadł mi do gustu i z pewnością będę je robić częściej.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 600 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- kajzerka + mleko do namoczenia
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć osuszyć, oczyścić i zmielić (rozdrobniłam w blenderze).
2. Do mięsa dodać drobniutko posiekaną cebulkę (można ją również zmielić w maszynce wraz z mięsem), zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodaję 1 łyżkę suchej kaszy manny lub bułki tartej. Odstawić na około 15-20 minut.
3. Z masy mięsnej uformować kotleciki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Pyszne są
OdpowiedzUsuń🤗
Usuń