Pyszna warstwowa sałatka na bazie kapusty pekińskiej. Fajnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka + dowolna przyprawa (u mnie to złocisty kurczak)
- 3 pomidory lub miseczka pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta
- migdały w płatkach
Sos:
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, potem usmażyć na oleju. Wystudzić.
2. Kapustę, pomidory i ser pokroić w kostkę.
3. Składniki sosu wymieszać.
4. Płatki migdałów uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ostudzić.
5. Sałatkę przygotować w salaterce (od dołu): kapusta pekińska, pomidory, kurczak, feta. Całość polać sosem i posypać uprażonymi migdałami.
Smacznego!
Źródło: cookpad.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!