Proste ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao i kokosu. Idealne do herbatki ;-) W oryginale zamiast kokosu był mak, ale nie miałam. Z makiem na pewno ciasto wyglądałoby ciekawiej ;-) Nie obawiajcie się również ilości proszku do pieczenia, bo do tego ciasta potrzebna jest cała paczka. Po upieczeniu w ogóle nie jest wyczuwalny.
Składniki (blaszak 24x28cm):
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 paczka proszku do pieczenia (30 g)
- 1,5 łyżki octu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka wiórków kokosowych (w oryginale mak, ale nie miałam)
- 9 łyżek wody
- 9 łyżek oleju
- 4-5 jabłek
Sposób wykonania:
1. W wysokim naczyniu wymieszać żółtka, proszek do pieczenia i ocet - uwaga, bo zwiększają swoją objętość.
2. W osobnym naczyniu ubić białka, partiami dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia. Partiami dodawać masę z żółtek, potem ostrożnie wlać olej wymieszany z wodą i miksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części - do jednej dodać kakao, do drugiej kokos (lub mak), trzecią część zostawić czystą.
3. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
4. Dno małej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto kakaowe, na po plasterki jabłek, potem ciasto kokosowe (lub makowe), znów jabłka, na koniec jasne ciasto i kończymy warstwą jabłek.
5. Ciasto piec w 180st.C przez 1h.
Smacznego!!!
Źródło: blog Takie tam moje pomysły
Ciekawe ciasto. Naprawdę nie czuć proszku? tak dużo, a tak mało mąki?
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie czuć nic a nic🙂
UsuńWypróbujemy zatem.
UsuńJaka pojemność szklanki? Chyba powinna być podana. Ja akurat mam szklanki 300 ml.
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze 250ml.
UsuńNiestety nie polecam, Kate
OdpowiedzUsuń