17 września 2021

Zupa pomidorowa na passacie

 Pół roku nie było u nas pomidorówki i naszła mnie ochota na taką zupę. Tym razem wypróbowałam passaty pomidorowej jako bazy. Po prostu rewelacja. 

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 mała cebulka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 500 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • odrobina cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Umyte skrzydło zalać zimną wodą (2 litry), zagotować i zdjąć szumy. Dodać podpaloną nad ogniem cebulkę, pokrojoną marchew i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 1 godziny. 

2. Wlać passatę, dodać 2 łyżeczki suszonej bazylii, sól, pieprz i odrobinę cukru i gotować jeszcze jakieś 10-15 minut. 

3. Podawać wedle uznania z makaronem lub ryżem oraz mięsem ze skrzydła z indyka.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!