21 listopada 2020

Snikers Reni

 Pyszne ciasto miodowo-orzechowe według przepisu mojej koleżanki ;-)

Składniki na dużą blaszkę:

Ciasto:

  • 75 dag mąki 
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody

Warstwa orzechowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 25 dag grubo posiekanych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru

Masa:

  • 1 budyń + mleko - ilość według przepisu na opakowaniu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • niecała szklanka cukru

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, dwa placki upiec na złoto w takich samych blaszkach w 170 st. C przez 8-12 minut. Część trzecią wyłożyć na blaszkę, zrobić warstwę orzechową.

2. Wszystkie składniki na warstwę orzechową umieścić w rondelku, podgrzać na małym ogniu, warstwę orzechową wyłożyć na ostatnią część ciasta wyłożonego w blaszce i całość upiec w 170 st. C przez ok 15 minut.

3. Zrobić masę, większą część mleka ugotować z cukrem, dodać budyń wymieszany z mąką i resztą mleka. Do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki miodowe tak, by ten z orzechami był na samym wierzchu. Między masę i placek można też dodać warstwę powideł. 

4. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Nasze ulubione ciasto i najlepsze w tej wersji ;) do masy budyniowej czasem ląduje tabliczka białej czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!