4 listopada 2020

Żeberka duszone w kiszonej kapuście

Żeberka w kapuście to naprawdę fajny pomysł na obiad. Jest prosty do przyrządzenia i bardzo smaczny. Minimum składników maksimum smaku ;-)

Składniki:

  • ok 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • dowolna mieszanka przypraw własnych lub gotowych do żeberek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć przyprawami i zamieszać.

2. Cebulę posiekać w kostkę.

3. Patelnię dobrze rozgrzać, włożyć żeberka i mocno zrumienić z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć.

4. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli jest taka potrzeba, to można ją przepłukać. Drobniej pokroić. Do garnka włożyć połowę kapusty, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, na to wy.ożyć żeberka z cebulą i przykryć resztą kapusty. Wlać trochę wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Kontrolować ilość wody, by kapusta od spodu się nie przypalała.

Smacznego!!!




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!