W zeszłym sezonie przekładałam piernik dojrzewający masą orzechową oraz powidłami. W tym roku obowiązkowo powtórka!
Składniki:
- 300 g mielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 6 ml spirytusu / rumu
Sposób przygotowania:
1. Śmietankę, mleko i cukier zagotować. Gorącą mieszanką zalać zmielone orzechy włoskie, a na koniec dodać alkohol.
2. Piernikowe blaty przekładać ciepłymi masami: blat - ciepłe powidło - masa orzechowa - blat ciepłe powidło - masa orzechowa - blat.
3. Piernika obciążyć i włożyć do lodówki na 3-4 dni. Potem podzielić na 3 równe części i udekorować wedle uznania.
Smacznego!!!
Przepis na piernik staropolskie znajduje się tutaj: KLIK
Pychota.
OdpowiedzUsuńciepłe powidło?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńA musi być alkohol
OdpowiedzUsuńnie
UsuńJaka rola alkoholu? Jak nie użyje alkoholu to muszę czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuń6ml to raptem 1 łyżeczka. Można go pominąć, choć to naprawdę malutka ilość, a masa jest po prostu smaczniejsza, bardziej aromatyczna. Nie wiem czym można byłoby go zastąpić. Może jakimś aromatem? Nie wiem, trzeba spróbować.
UsuńDzień dobry. Ile może postać taki piernik z masą orzechową? Czy istnieje ryzyko zepsucia się masy jeżeli złożę piernik około tydzień przed wigilią?
OdpowiedzUsuńPrzekladalam piernika kilka dni przed wigilia. Ważne, by trzymać go w chłodnym miejscu, to nic mu nie powinno się stać.
Usuń