6 listopada 2020

Makaron z grzybami leśnymi

 Ciągle jeszcze można znaleźć leśne grzyby. Można z nich przygotować szybki smaczny obiad.

Składniki (na 2 porcje):

  • makaron dla dwóch osób - porcja wg uznania
  • 200 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • ewentualnie siekana zielenina (natka pietruszki lub koperek)
  • tarty ser do posypania (u mnie cheddar)

Sposób wykonania:

1.  Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Mrożone odmrozić.

2. Cebulkę i czosnek posiekać.

3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i  czosnek, chwilę dusić, następnie dodać grzyby.

4. Całość dusić około 3-4 minut. Wlać śmietankę, całość gotować, aż sos zgęstnieje (około 2-3 minut). W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać też siekanej natki pietruszki lub koperku.

5. Podawać z ugotowanym makaronem - do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlewam sos, całość mieszam  i podaję na talerze. Posypać ulubionym serem.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!