27 listopada 2020

Zupa brokułowa

 Fantastyczna szybka zupa. Nie raz jeszcze pojawi się na naszym stole. Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 duże ziemniaki
  • 100 g serka topionego (śmietankowego lub ziołowego)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1,5 - 2 litry gorącego bulionu lub wody (u mnie woda)
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Cebulkę posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulkę i całość poddusić. Dodać marchew startą na tarce jarzynowej i razem chwilkę dusić. Dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i łyżkę masła, wymieszać, poddusić. Wlać gorący bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.

2. W międzyczasie brokuł podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok 5 minut bez przykrycia. Dodać rozdrobniony serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać śmietanę zaprawioną chochelką gorącej zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać zieleninę, dodałam łyżkę natki pietruszki.

Smacznego!!!



Źródło: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!