Biszkopt (tortownica o średnicy 26cm):
- przepis - TU
- 500 g serka mascarpone
- 350 śmietany 30%
- cukier puder do smaku
- sok z cytryny do smaku
- dowolne świeże owoce - u mnie maliny, banan i kiwi
- 200 ml zimnego mocnego naparu z herbaty z cukrem
- powidło lub dżem (u mnie dżem malinowy)
- sok z cytryny do skropienia bananów
Sposób wykonania:
1. Upiec biszkopt według przepisu. Całkowicie ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
2. Zrobić krem - zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać partiami ser i sok z cytryny.
3. Przełożyć tort (od dołu):
biszkopt nasączony zimną herbatą
cienka warstwa dżemu malinowego
świeże maliny
1/3 kremu
biszkopt nasączony zimną herbatą
cienka warstwa dżemu malinowego
banany skropione sokiem z cytryny i kiwi
1/3 kremu
biszkopt nasączony zimną herbatą
Pozostałą masę wyłożyć na boki i wierzch tortu. Udekorować wedle uznania, najlepiej owocami. U mnie akurat tort był robiony na urodziny synka, więc na wierzchu znalazł się opłatek z bohaterami bajki.
Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Tort wygląda bardzo pysznie. Lubie takie połączenie mascarpone plus owoce. :) Trzeba przyznać, że tort ogólnie prezentuje się bosko. :) Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym takiego tortu, cudny! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńCiasto marzenie, pycha ;-D
OdpowiedzUsuń