1/2 główki kapusty
1-2 marchewki
1 mała cukinia (wielkości ogórka gruntowego)
1 średni pomidor
biała część pora
Sos:
3 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki octu z jabłek
1,5 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka pieprzu
1 niepełna łyżeczka soli
2 przeciśnięte ząbki czosnku
siekany koperek i natka pietruszki
Sposób wykonania:
1. Kapustę zetrzeć na dużej tarce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchew zetrzeć na średnich oczkach, a cukinię na dużych.
2. Kapustę i pora sparzyć wrzątkiem.
3. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć, składniki sosu wymieszać i polać nim surówkę. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Ogrodnik w podróży
Przepyszna! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń