Pojawiły się już wiśnie. Bardzo lubię te owoce, dlatego z pierwszego małego zbioru zrobiłam szybkie ciasto. Polałam je dodatkowo galaretką. Można zamiast galaretki użyć po prostu cukru pudru, ale myślę, że galaretka jeszcze bardziej orzeźwia ciasto.
Składniki (blaszka 24x28cm):
4 jajka
1/2 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju
aromat migdałowy
szklanka wydrylowanych wiśni
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i aromat migdałowy, wymieszać.
2. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie. Ciasto piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Ostudzić.
3. Tężącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
Smacznego!!!
Pycha:)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńPychotka! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń