6 lipca 2018

Serek jogurtowy labneh

Bardzo lubię wszelakie sery. Od dawna miałam upatrzony przepis na domowej roboty serek z jogurtów greckich i w końcu udało mi się znaleźć trochę czasu na przygotowanie go. Bardzo Wam polecam. Dziś podaję Wam przepis na wersję naturalną, podstawową, czystą bez dodatków.


Składniki:

2 duże jogurty greckie (w sumie 800g)
1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

1. Jogurty przełożyć do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać.
2. Duże sitko wyłożyć podwójnie złożoną gazą, przełożyć jogurt na sitko.
3. Całość zawiązać gumką recepturką w sakiewkę i odstawić na sicie lub powiesić np. nad miską na 12-24 godziny.
4. Po tym czasie otrzymamy serek o konsystencji do smarowania pieczywa. Im dłużej serek będzie wisiał, tym jego konsystencja będzie bardziej zwarta.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Aniu przypomniałaś mi, że można zrobić taki serek. Robiłam domowy serek grecki ale z ziołami. Faktycznie łatwe, smaczne i w dodatku samodzielnie zrobione. Muszę powtórzyć. Teraz zrobię taki naturalny, bez dodatków.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!