29 grudnia 2017

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

Witajcie! Dziś proponuję Wam zapiekankę ziemniaczaną. To danie bezmięsne, ale bardzo pyszne. Polecam!


Składniki:

7-8 ugotowanych ziemniaków
1 por - biała część
300-400 g szpinaku mrożonego
150-200 g białego sera twarogowego
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki śmietany (u mnie jogurt naturalny)
garść tartego żółtego sera
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanego szczypiorku
sól, pieprz
olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki pokroić w plastry.
2. Pora pokroić w półplasterki. Poddusić na patelni, aż zmięknie.
3. Zmiażdżone ząbki czosnku lekko obsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić do momentu, aż odparuje z niego woda.
4. Szpinak i pora wymieszać z rozdrobnionym serem białym, doprawić solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ser ze szpinakiem i porem. Przykryć resztą ziemniaków.
6. W misce połączyć jajka z jogurtem (lub śmietaną), koperek, szczypiorek i żółty ser. Lekko posolić i popieprzyć. Mieszanką jajeczno-serową zalać warzywa.
7. Całość zapiekać bez przykrycia w 180st. C przez 30-40 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki. Twój przepis podoba mi się i chętnie zjadłabym porcję tej zapiekanki :)
    Szczęśliwego Nowego Roku! Niech spełniają się wszystkie Twoje marzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna zapiekanka :) ostatnio coraz częściej lubię takie bezmięsne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki za przepis. Zapiekanka smaczna i juz zanotowana w zeszycie z ulubionymi przepisami.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!