Ekpresowy piernik

To przepis na super szybki piernik, na który wystarczy tylko zamieszać składniki i upiec. Bajecznie prosty i naprawdę smaczny. Piernik idealny nie tylko na Święta, ale też do niedzielnej kawki.


Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki zimnej wody
1/3 szklanki cukru (w oryginale 1/2 szklanki)
4 łyżki płynnego miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 i 1/2 garści dowolnych bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa)

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki poza bakaliami umieścić w misce. Zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać łyżką.
2. Ciasto przełożyć do keksówki (10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
3. Gotowy piernik można polać polewą i posypać posypką lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Z cukrem pudrem

8 komentarzy:

  1. Kiedyś piekłam podobny. Znikał w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz zrobię, taka próba przed świętami.
    Dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam! Wyszedł suuuper!!!!
      Dodałam tylko jeszcze 1 jajko, bo ciasto wydawało mi się zbyt gęste i pół łyżeczki proszku do pieczenia, tak na wszelki wypadek. :)

      Usuń
    2. No i super! Ciesze sie, ze smakowalo:-) moze jakas fotka do galerii?
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Nie wiedziałam, że istnieje galeria dla czytelników.
      Piernika, niestety, zostały tylko resztki. Następnym razem więc zrobię zdjęcia i wyślę. :)

      Usuń
  3. Wygląda super. Będę musiała upiec w wolnym czasie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby proste a jednak absolutnie niczego mu nie brakuje ! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!