Składniki:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
barwniki spożywcze (najlepiej w żelu)
Sposób wykonania:
1. Białko i cukier przekładamy do miski, miksujemy na wolnych obrotach ok 8-10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny (u mnie 1 łyżeczka soku, bo chciałam by lukier wyszedł mi średnio gęsty), znów dokładnie zmiksować. Dodatek soku z cytryny sprawi, że lukier będzie śnieżnobiały. Gotowy lukier nie powinien spływać np. z łyżki lub szpatułki. Powinien być również gładki bez żadnych grudek.
2. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy lukier, dodajemy więcej soku z cytryny. Ilość musimy sami kontrolować wedle uznania.
3. Jeśli chcemy, by lukier był kolorowy, do miseczek przekładamy porcje lukru, dodajemy barwnik i mieszamy. Barwnik żelowy fajnie się sprawdzi, bo łatwo go wymieszać z lukrem i go nie rozrzedza.
4. Dekorujemy pierniczki / ciasteczka / wypieki. Lukier królewski ładnie i dość szybko zastyga.
5. Lukier można przechowywać nie dłużej niż 48 godzin. Wystarczy miskę z lukrem przykryć wilgotną ściereczką i trzymać w chłodnym miejscu.
Udanej zabawy!
Polukrowane szwedzkie pierniczki |
Polukrowane kakaowe pierniczki |
No super, a masz dekorator czy woreczek foliowy?
OdpowiedzUsuńBasiu uzylam woreczka foliowego.
UsuńDziękuję.
UsuńSuper, że udało mi się trafić na Twój przepis na lukier przed weekendem, ponieważ w sobotę planuję pieczenie pierników :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry lukier. Znam go, ale gorzej u mnie z dekoracją. Tobie udało się to znakomicie :)
OdpowiedzUsuń