Znów pierniki, nie ma się co dziwić, w końcu niebawem Boże Narodzenie. A że moje dziecko uwielbia robić ze mną wszelkie ciasteczka, wybierać foremki, wycinać i dekorować, więc w okresie przedświątecznym, szczególnie w weekend zabieramy się za "pierniczenie". Tym razem pierniczki z dodatkiem kakao - naprawdę pyszne i godne polecenia!
Składniki:
1/3 kostki masła
1/2 szklanki miodu
1-2 szklanka cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki ciemnego kakao
Sposób wykonania:
1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się roztopią - nie gotować! Mieszankę przestudzić.
2. Do miski dodać pozostałe składniki, dodać przestudzoną mieszankę i całość zagnieść. Po wyrobieniu ciasto odstawić na 30-60 minut pod przykryciem, by odpoczęło.
3. Odkrawać po kawałku ciasta, wałkować na grubość 0,5 - 1cm, w razie potrzeby podsypać mąką, wycinać dowolne kształty.
4. Pierniczki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia w odległościach od siebie, bo podczas pieczenia rosną. Piec w 175 st. C przez 8-10 minut.
5. Po wystudzeniu można udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Każdy pierniczek misternie udekorowany. Aż oczy się cieszą :)
OdpowiedzUsuńOkoło ilu sztuk ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńWitam. U mnie bylo to ok 50-60 piernikow. Oczywiscie wszystko zalezy od tego, jakiej wielkosci foremek uzywamy.
UsuńDziękuję. Dzisiaj zabieram się do pieczenia :) Wesołych Świąt!
UsuńŻyczę udanych wypieków! Pozdrawiam! Wesołych Świąt!
Usuń