9 grudnia 2017

Pierniczki kakaowe

Znów pierniki, nie ma się co dziwić, w końcu niebawem Boże Narodzenie. A że moje dziecko uwielbia robić ze mną wszelkie ciasteczka, wybierać foremki, wycinać i dekorować, więc w okresie przedświątecznym, szczególnie w weekend zabieramy się za "pierniczenie". Tym razem pierniczki z dodatkiem kakao - naprawdę pyszne i godne polecenia!


Składniki:

1/3 kostki masła
1/2 szklanki miodu
1-2 szklanka cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki ciemnego kakao

Sposób wykonania:

1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się roztopią - nie gotować! Mieszankę przestudzić.
2. Do miski dodać pozostałe składniki, dodać przestudzoną mieszankę i całość zagnieść. Po wyrobieniu ciasto odstawić na 30-60 minut pod przykryciem, by odpoczęło.
3. Odkrawać po kawałku ciasta, wałkować na grubość 0,5 - 1cm, w razie potrzeby podsypać mąką, wycinać dowolne kształty.
4. Pierniczki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia w odległościach od siebie, bo podczas pieczenia rosną. Piec w 175 st. C przez 8-10 minut.
5. Po wystudzeniu można udekorować.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

5 komentarzy:

  1. Każdy pierniczek misternie udekorowany. Aż oczy się cieszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Około ilu sztuk ciasteczek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. U mnie bylo to ok 50-60 piernikow. Oczywiscie wszystko zalezy od tego, jakiej wielkosci foremek uzywamy.

      Usuń
    2. Dziękuję. Dzisiaj zabieram się do pieczenia :) Wesołych Świąt!

      Usuń
    3. Życzę udanych wypieków! Pozdrawiam! Wesołych Świąt!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!