Witajcie! Dziś proponuję Wam zapiekankę ziemniaczaną. To danie bezmięsne, ale bardzo pyszne. Polecam!
Składniki:
7-8 ugotowanych ziemniaków
1 por - biała część
300-400 g szpinaku mrożonego
150-200 g białego sera twarogowego
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki śmietany (u mnie jogurt naturalny)
garść tartego żółtego sera
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanego szczypiorku
sól, pieprz
olej do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokroić w plastry.
2. Pora pokroić w półplasterki. Poddusić na patelni, aż zmięknie.
3. Zmiażdżone ząbki czosnku lekko obsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić do momentu, aż odparuje z niego woda.
4. Szpinak i pora wymieszać z rozdrobnionym serem białym, doprawić solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ser ze szpinakiem i porem. Przykryć resztą ziemniaków.
6. W misce połączyć jajka z jogurtem (lub śmietaną), koperek, szczypiorek i żółty ser. Lekko posolić i popieprzyć. Mieszanką jajeczno-serową zalać warzywa.
7. Całość zapiekać bez przykrycia w 180st. C przez 30-40 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Smacznego!!!
Pychotka☺
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńSwieta prawda :-)
UsuńBardzo lubię zapiekanki. Twój przepis podoba mi się i chętnie zjadłabym porcję tej zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! Niech spełniają się wszystkie Twoje marzenia :)
Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńpyszna zapiekanka :) ostatnio coraz częściej lubię takie bezmięsne propozycje :)
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis. Zapiekanka smaczna i juz zanotowana w zeszycie z ulubionymi przepisami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.