1 października 2014

Tort czekoladowy z wiśniami

W moje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)

Składniki:

Biszkopt (tortownica 23-26cm)

6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju

Krem:
500 g serka mascarpone
250-300 ml śmietanki 30%
200-250 g kremu typu nutella
1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki)

Dodatkowo:
syrop z wiśni ze słoika
wiśnie
tarta gorzka czekolada
galaretka z czarnej porzeczki
1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)


Sposób wykonania:

1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.
2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.
3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.
4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce.

Smacznego!!!
A Ty w jaki dzień świętuJESZ?

P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców :)

22 komentarze:

  1. Genialny tort. Właśnie piję kawę i chętnie zjadłabym taki kawałek, bo pysznie wygląda, a ja lubię torty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anuś, zapisałam sobie link do tej strony. Ja jestem mięsożerna i mnie w mój dzień urodzin akurat wypada pieczeń wieprzowa- ha, ha. A tort z wiśniami uwielbiam, do tego krem z nutellą- zapisuję sobie, bo po składnikach widać, że to jest to co lubię.
    Pozdrawiam Anuś i trzymam kciuki za Ciebie i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Danusiu!
      Trzymacie kciuków z pewnością się przyda, już odliczam dni do wielkiego wydarzenia i zniknę na jakiś czas z blogosfery.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Piękny i bogaty tort:)No i te smaki : czekolada i wiśnia-poezja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry!

    Mam pytanko :-) czy galaretkę z czarnej porzeczki można zastąpić dżemem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, oczywiście można użyć dżemu. Ważne, żeby był przynajmniej trochę kwaśny, aby przełamać słodycz tortu.

      Usuń
  5. upiekłam wczoraj i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że JEST TO NAJGENIALNIEJSZY PRZEPIS ! Pracy niewiele a ciasto REWELACYJNE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku, strasznie się cieszę, bo sama sobie to ciasto wymyśliłam :) A masz zdjęcie to przyślij :)
      Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  6. witam chcę upiec ten tort ale nie wiem czy nie ma błędu w przepisie biszkoptu 6 łyżek mąki ziemniaczanej i 6 przennej napewno wystraczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nutella jest bardzo gęsta dość twarda czy mam ją wcześniej rozpuścić, proszę o pomoc bo jestem amatorką

      Usuń
    2. Ale dlaczego twarda? Jeśli stoi w temperaturze pokojowej to powinna być takiej konsystencji, aby dała się rozsmarować na pieczywie. Jeśli taka jest to ok. Poza tym z serkiem mascarpone powinna się ładnie połączyć mimo wszystko :) Trzymam kciuki :P

      Usuń
  7. mąkę na biszkopt mam też ubijać z masą czy tylko wymieszać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko wymieszać, choć ja zawsze wszystko miksuję powoli mikserem na najniższych obrotach.

      Usuń
  8. zrobiłam cukinię w słoiki rewelacja dzięki (to ja od tego torta) biorąc pod uwagę moje kuchenne umiejętności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się, mam nadzieję, że i tort się uda i będzie smakował :P

      Usuń
  9. zapomniałam dodać łyżkę oleju

    OdpowiedzUsuń
  10. czy do syropu z wiśni można dodać wódki do nasączenia

    OdpowiedzUsuń
  11. był rewelacyjny dzięki za pomoc poprostu bajka, szukam u ciebie przepisu na mizerię do słoików proszę o przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że tort posmakował. A może masz zdjęcie tortu?
      Mizeria na zimę jest tu: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/mizeria-na-zime.html
      A lista wszelakich przepisów na przetwory jest tu: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/06/przepisy-na-domowe-przetwory.html

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!