Składniki:
60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)
1 cebula
1 sucha kajzerka
suszony majeranek
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
0,5-1 litr rosołu lub bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
kminek
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku.
2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące.
3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron.
4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć.
5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.
Smacznego!!!
Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK.
Pyszny domowy obiadek.
OdpowiedzUsuńTakie pulpety uwielbiam ,domowe w sosie koperkowym
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają .... i wspaniale się prezentują,nic tylko zajadać )
Pyszne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki domowe, delikatne, pyszne, w takim sosie... No cóż to najlepszy obiad :)
OdpowiedzUsuńlekkie, pyszne, szybkie do wykonania, a przede wszystkim pyszne! to mnie się podoba ;) a na dodatek polecam dressing jogurtowy Develey - mój ulubiony, sprawdza się jako super dodatek do wielu dań, sprawdź!
OdpowiedzUsuńTeraz to mi narobiła smaka, a ja przed obiadem w dodatku jestem, aż mi w brzuchu burczy :-)
OdpowiedzUsuńBędę dziś robiła drugi raz. :) bo u mnie wszyscy lubią
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń