6 października 2014

Schab po kowalsku

Przyznam się, że jest to jeden z przepisów, od którego rozpoczęła się moja przygoda z blogowaniem. Właściwie wtedy jeszcze tylko przeglądałam blogi i przepisywałam fajne receptury do zeszytu. Także i przepis na ten schab został zapisany, ale nie wiem dokładnie z jakiej strony. Polecam te kotlety, choć są dość kaloryczne to raz w roku można sobie je przyrządzić :)


Składniki:

4 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
przyprawa curry
1 cebula
tarty ser żółty
keczup
majonez
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.
2. Cebulę posiekać, usmażyć na tym samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut.
3. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę farszu cebulowego, posypać tartym żółtym serem, a porem majonezem i keczupem. Zapiec na patelni z przykryciem lub w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.

Smacznego!!!

Tym przepisem żegnam się z Wami na jakiś czas, ponieważ muszę zrobić przerwę. W miarę możliwości będę publikować i odpowiadać na komentarze, więc proszę o cierpliwość :) Pozdrawiam serdecznie!

12 komentarzy:

  1. Fakt, kaloryczne jest, ale...coś za coś :) Trzeba nieraz czegoś dodać, żeby podnieść smak. Masz rację, że nie jest to danie do codziennego serwowania, ale smakowicie wygląda i od czasu do czasu, można poszaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na przygotowanie schabowego:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię takie i oponki rosną, ROSNĄ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, kiedyś jadłam podobny u cioci, był pyszny:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Anuś, też takie robię. Pozdrawiam Ciebie serdecznie i życzę samych dobrych chwil . Blog zaczeka, czytelnicy też. Będzie mi Ciebie brakowało w sieci, bo taka dobra duszyczka z Ciebie. Anusiu życzę Ci , a czego wiesz przecież- będę myślała o Tobie, a właściwie to już myślę.
    Do zobaczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu dziękuję za dobre słowa! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Robiłam go wielokrotnie. Bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znikasz Aniu? to chyba musisz mieć ważny powód do tego? pozdrawiam, a przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, znikam z ważnego powodu, ale powrócę :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Będę z niecierpliwością czekała na Twój powrót. Mam nadzieję, że to związane ze zmianami na lepsze w życiu ;) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością się jeszcze pojawią nowe posty jak tylko nabiorę sił :) A przerwa jest spowodowana ważnym cudownym wydarzeniem w moim życiu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!