3 grudnia 2012

Pizza na cieście francuskim

Od czasu do czasu trzeba iść na łatwiznę i zrobić taką oto pizzę. Nie trzeba zagniatać ciasta, ani czekać, aż wyrośnie :) Oczywiście na domowym drożdżowym cieście nie ma sobie równych, ale ta również nam smakowała.


Składniki:

1 ciasto francuskie
kilka plasterków salami
1 cebula
2 łyżki kaparów
2-3 ząbki czosnku
2 pomidory
plasterki sera - u mnie mozzarella
przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania:

1. Rozwijamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy cieniutko koncentratem pomidorowym.
2. Rozkładamy pozostałe składniki: plastry salami, posiekaną cebulkę i czosnek, kapary, pokrojone w plasterki pomidory. 
3. Całość przykrywamy plastrami sera i posypujemy przyprawą do pizzy.
4. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia boków.

Smacznego!!!

   

6 komentarzy:

  1. Dzięki za pomysł na szybką kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też tak czasem robię jak mam lenia:P często dzielę ciasto na mniejsze części i robię pizzerinki, by to co zostanie zabrać na drugi dzień ze sobą:) niestety w tyg gdy najpierw uczelnia, a potem staż, nie zawsze mam czas na gotowanie i ciasto francuskie chyba do perfekcji opanowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z tą pizzą. Mam pytanie, czy da się zrobić takie małe pizzerki w mikrofali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem czy da radę. Nie posiadam mikrofalówki i nigdy tak nie eksperymentowałam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!