11 maja 2023

Sernik z jabłkami i rabarbarem

 Ten sernik należy do tych bardziej sytych i zbitych w swojej konsystencji. Nam całkiem smakował. Był idealny do kawki czy herbaty. Myślę, że można do niego dodać różne owoce sezonowe. 

Składniki: 

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • szczypta soli 

Ser:

  • 1 kg sera białego - z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • aromat waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka 
  • cynamon
  • cukier puder
  • mąka ziemniaczana 

Sposób przygotowania:

1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą włożyć do zamrażarki. 

2. Składniki do sera powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i aromatem, dodać jajka i zmiksować. 

3. Większą część kruchego ciasta wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć masę serową. 

4. Obrane i pokrojone jabłka oprószyć cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ser. Rabarbar umyć, pokroić, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach ciasto z zamrażarki. 

5. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!