27 stycznia 2023

Pączki serowe (na serku homogenizowanym)

 Pączki serowe są ostatnio dość popularne. Nie ma się co dziwić, jeszcze trochę i będzie Tłusty Czwartek. Przygotowałam je z racji powoli kończących się ferii... Potem nie wiadomo, czy będzie czas, by je przyrządzić. Robi się je dość szybko i wychodzą naprawdę pyszne! A na blogu można znaleźć podobne pączki, ale na serze twarogowym (KLIK).

Składniki (na około 50 małych pączków):

  • 500 g mąki tortowej
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka alkoholu (u mnie spirytus)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1.  Serek i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Mąkę i proszek przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką lub mikserem z hakami.

3. Rozgrzać tłuszcz.

4. Nabierać łyżką małe porcje ciasta ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, ręce najlepiej mieć zwilżone olejem lub zimną wodą - łatwiej formuje się wtedy kulki). Uformować kulki, kłaść na olej i smażyć na rumiano na małym ogniu. Gotowe pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. 

5. Przestudzone pączki obtoczyć lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: (z moimi małymi zmianami) blog I love bake
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!