4 stycznia 2021

Płatki ryżowe z pomarańczą

 Niby nic specjalnego - zwykłe połączenie smaku płatków i owoców, ale smak to naprawdę efekt wow. Jestem nimi pozytywnie zaskoczona. Warto teraz jadać takie śniadania, tym bardziej, że jest sezon na pomarańcze i teraz są najpyszniejsze!

Płatki na mleku

Płatki na wodzie

Składniki:

  • Ok 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 pomarańcza
  • odrobina cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 125 ml wody /  mleka

Sposób wykonania:

1. Płatki zalać wodą / mlekiem i zagotować. Gotować ok. 2 minut. Odstawić pod przykryciem na 3 minutki. Potem dodać miód.

2. Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę, dodać do ugotowanych płatków, dodać odrobinę cynamonu i zamieszać. 

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Tak, jak napisał ktoś wyżej, płatki ryżowe idealne na śniadanie :) Ja często łącze je z owocami, w sezonie letnim są to głównie maliny, ale zimą lubię brzoskwinię czy właśnie pomarańcze. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!