2 grudnia 2020

Kruche ciasteczka z marmoladą

Święta zbliżają się małymi kroczkami, dlatego kilka kolejnych wpisów będzie poświęcona wypiekom, a szczególnie ciastkom. Dziś ciasteczka z marmoladą ;-)

Ciasteczka rewelacyjne, kruchutkie, maślane, po prostu wspaniałe! W sam raz na jeden kęs. Tym razem zrobiłam je w formie kwiatuszków, ale na Święta planuję powycinać gwiazdki😁

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 250g masła (nie margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • twarda marmolada lub powidła
  • cukier kryształ

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce.

2. Rozwałkować ciasto na grubość 5mm, wycinać dowolne kształty. Na środek ciasteczka nałożyć troszkę marmolady, resztę ciastka posmarować z wierzchu białkiem i posypać odrobiną cukru kryształu.

3. Ciasteczka piec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 at.C przez 10-15 minut. Piec do momentu, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.

Smacznego! 

Źródło: Moje walijskie pichcenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!