Czasem jak przygotowuję jakieś kapuśniaczki czy paszteciki zostaje mi mała kulka ciasta. Tym razem wykorzystałam ją do mini pasztecików z kabanoskami - takie finger food ;-) Jeśli zrobimy ciasto z połowy porcji podanej poniżej, spokojnie wyjdzie nam całkiem sporo takich fajnych maleństw.
Składniki:
Ciasto ( można zrobić z połowy porcji):
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny
1/2 szklanki śmietany
+ ulubione kabanosy
sezam do posypania
Sposób wykonania:
1. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
2. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać margarynę, sól, troszkę posiekać,
po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
3. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 5-7 mm. Kabanosy owinąć ciastem, pokroić na kawałki długości 1,5 - 2 cm lub dowolnie.
4. Wierzch pasztecików posmarować pozostałym białkiem. posypać sezamem i piec w 180 st.C przez ok 12-15 minut - do zrumienienia.
Smacznego!!!
mniamm, uwielbiam takie paszteciki, to świetna przekąska
OdpowiedzUsuńNastępnym razem będzie trzeba o takich pomyśleć ;-D
OdpowiedzUsuń