11 maja 2019

Młoda kapusta z pieczarkami

Sezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. W tym roku zaczęłam od takiej właśnie wersji kapusty z pieczarkami. To fajny dodatek do ziemniaków, jajka sadzonego i maślanki. Równie dobrze będzie smakować z pieczywem.


Składniki:

1 główka młodej kapusty
300-400 g pieczarek
1 cebula
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
odrobina wody
olej do smażenia
opcjonalnie masło i mąka na zasmażkę

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość poddusić.
2. W międzyczasie kapustę poszatkować, dorzucić do podduszonych pieczarek i cebuli. Dodać troszkę soli, 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i całość dusić do miękkości.
3. Na patelni zrobić z masła i mąki lekką zasmażkę, dodać do kapusty i wymieszać. Na koniec wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Fajne połączenie. Musi być pyszne 😋 pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj jadłam młodą kapustkę ale bez pieczarek. to danie wygląda bardzo pysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!