Sezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. W tym roku zaczęłam od takiej właśnie wersji kapusty z pieczarkami. To fajny dodatek do ziemniaków, jajka sadzonego i maślanki. Równie dobrze będzie smakować z pieczywem.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
300-400 g pieczarek
1 cebula
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
odrobina wody
olej do smażenia
opcjonalnie masło i mąka na zasmażkę
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość poddusić.
2. W międzyczasie kapustę poszatkować, dorzucić do podduszonych pieczarek i cebuli. Dodać troszkę soli, 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i całość dusić do miękkości.
3. Na patelni zrobić z masła i mąki lekką zasmażkę, dodać do kapusty i wymieszać. Na koniec wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Fajne połączenie. Musi być pyszne 😋 pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńwczoraj jadłam młodą kapustkę ale bez pieczarek. to danie wygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuń